Uncategorized @hr

Instalacija najnovijeg Nd:YAG lasera Nidek YC-200 u Poliklinici za očne bolesti Katušić

U utorak, 07. srpnja 2020., instaliran je najnoviji Nd:YAG laser Nidek YC-200 u Poliklinici za očne bolesti Katušić u Dubrovniku. Osoblje poliklinike educirano je u potpunosti za rad na Nidek YC-200. U ovoj poliklinici, pacijenti će moći obavljati laserske zahvate YAG laserske kapsulotomije i YAG laserske iridotomije.

YAG laserska kapsulotomija

YAG laserska kapsulotomija – često nakon operacije katarakte dolazi do fibroze (podebljanja i/ili zamućenja) stražnje kapsule leće u koju je ugradena IOL (intraokularna leća). Ovo stanje trebalo bi se liječiti kada uzrokuje jasno smanjenje sposobnosti vida ili kada zamućenje kapsule više ne dopusta pregled retine. Zamućenje stražnje kapsule leće liječi se ambulantno Nd:YAG laserom, udobno je za pacijenta te je potpuno bezbolno i traje 2-3 minute. Nakon lokalne anestezije oka kapljicama, pacijenta se sjedne za Nd:YAG laserski uredaj. Na procjepnoj lampi se, uz prethodno proširenu zjenicu, sa ili bez uporabe kontaktne leće laserska zraka usmjeri na zamućenu kapsulu leće. Aktivacijom laserske zrake, dolazi do kidanja kapsule leće. Nakon zahvata, pacijentu budu propisane očne kapi za prevenciju povišenja očnog tlaka i nastanka upalne reakcije tijekom idućih 4-5 dana.

YAG laserska iridotomija

Glaukom uskog kuta, glaukom zatvorenog kuta – glaukom uskog kuta posebna je podgrupa glaukoma. Kod glaukoma uskog kuta šarenica svojim položajem otežava protok očne vodice iz stražnje u prednju očnu sobicu i odvodnju očne vodice iz prednje očne sobice.

YAG laserska iridotomija – nakon lokalne anestezije oka kapljicama, pacijenta se sjedne za Nd:YAG laserski uređaj. Na procjepnoj lampi se, sa ili bez uporabe kontaktne leće, laserska zraka usmjeri na šarenicu, na kojoj se formira “rupica”, a koja služi da bi očna vodica lakše došla iz prednje u stražnju očnu sobicu. Uz bolji protok vodice, tim se zahvatom i šarenica stavlja u bolji položaj prema trabekulumu (mjesto odakle započima odvod očne vodice) čime se poboljšava odvod očne vodice iz oka, a time i tlak unutar oka (očni tlak).