Uncategorized @hr

Instalacija najnovijeg Nd:YAG i SLT lasera Nidek YC-200 S Plus u Očnoj poliklinici dr. Bućan

U utorak, 27. listopada 2020., instaliran je najnoviji Nd:YAG i SLT laser Nidek YC-200 S Plus u Očnoj poliklinici dr. Bućan u Splitu. Osoblje poliklinike educirano je u potpunosti za rad na Nidek YC-200 S Plus. U ovoj poliklinici, pacijenti će moći obavljati laserske zahvate YAG laserske kapsulotomije te YAG laserske iridotomije i SLT-a (selektivne laserske trabekuloplastike).

YAG laserska kapsulotomija

YAG laserska kapsulotomija – često nakon operacije katarakte dolazi do fibroze (podebljanja i/ili zamućenja) stražnje kapsule leće u koju je ugradena IOL (intraokularna leća). Ovo stanje trebalo bi se liječiti kada uzrokuje jasno smanjenje sposobnosti vida ili kada zamućenje kapsule više ne dopusta pregled retine. Zamućenje stražnje kapsule leće liječi se ambulantno Nd:YAG laserom, udobno je za pacijenta te je potpuno bezbolno i traje 2-3 minute. Nakon lokalne anestezije oka kapljicama, pacijenta se sjedne za Nd:YAG laserski uredaj. Na procjepnoj lampi se, uz prethodno proširenu zjenicu, sa ili bez uporabe kontaktne leće laserska zraka usmjeri na zamućenu kapsulu leće. Aktivacijom laserske zrake, dolazi do kidanja kapsule leće. Nakon zahvata, pacijentu budu propisane očne kapi za prevenciju povišenja očnog tlaka i nastanka upalne reakcije tijekom idućih 4-5 dana.

YAG laserska iridotomija

Glaukom uskog kuta (različitog stupnja) – glaukom uskog kuta posebna je podgrupa glaukoma. Kod glaukoma uskog kuta šarenica svojim položajem otežava protok očne vodice iz stražnje u prednju očnu sobicu i odvodnju očne vodice iz prednje očne sobice.

YAG laserska iridotomija – nakon lokalne anestezije oka kapljicama, pacijenta se sjedne za Nd:YAG laserski uređaj. Na procjepnoj lampi se, sa ili bez uporabe kontaktne leće, laserska zraka usmjeri na šarenicu, na kojoj se formira “rupica”, a koja služi da bi očna vodica lakše došla iz prednje u stražnju očnu sobicu. Uz bolji protok vodice, tim se zahvatom i šarenica stavlja u bolji položaj prema trabekulumu (mjesto odakle započinje odvod očne vodice) čime se poboljšava odvod očne vodice iz oka, a time i tlak unutar oka (očni tlak).

SLT – Selektivna laserska kapsulotomija

Selektivna laserska trabekuloplastika je laserski zahvat kojim se poboljšava odvodnja očne vodice iz oka. Pojačanom odvodnjom očne vodice smanjuje se tlak unutar oka (očni tlak) što je ključno za liječenje glaukoma. Za razliku od lasera stare generacije (ALT – Argon laserska trabekuloplastika), SLT laser može se ponavljati više puta jer uzrokuje zamjetno manje oštećenje trabekuluma (mjesto odakle započinje odvod očne vodice).

Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT) – nakon lokalne anestezije oka kapljicama, pacijenta se sjedne za Nd:YAG i SLT laserski uređaj. Zatim se kontaktna leća naslanja na pacijentovo oko te se laserskom zrakom tretira mjesto početka odvodnje očne vodice (trabekulum). Zahvat se obično izvodi u 2 ili više navrata, u trajanju od 7 – 10 minuta. Maksimalan učinak sniženja očnog tlaka očekuje se 2 mjeseca nakon zahvata.

Vitreoliza

Opaciteti u staklovini („floateri“) postaju izraženiji kako starimo zbog degenerativnih promjena kroz koje staklovina prolazi. Iako se većina pacijenata navikne na smetnje (radi se o medicinski zdravom oku), mnogi ipak smatraju da im te promjene poprilično smetaju u svakodnevnom životu. Laserski tretman opaciteta u staklovini naziva se vitreoliza. To je minimalno invazivan postupak koji se rješava ambulantno i traje 20-tak minuta, a može značajno poboljšati vizualnu funkcionalnost i pružiti olakšanje od plutajućih „mušica“ u vidnom polju pacijenta. Oporavka nakon tretmana najčešće nema. Preventivno se prih tjedan dana dobije terapija kako ne bi došlo do porasta očnog tlaka te po potrebi antibiotske kapljice. Već drugi dan, pacijent može normalno funkcionirati i vratiti se svojim svakodnevnim obavezama. Vitreoliza je idealno rješenje u liječenju bolesnika koji nisu dobri kandidati za operativni zahvat vitrektomije, ali isto tako može odgoditi ili ukloniti potrebu za operacijom.